Voor Microsoft is 2008 een jaar geweest waarop met gemengde gevoelens zal worden teruggekeken. Enerzijds was er afgelopen oktober de definitieve aankondiging van Windows 7; het besturingssysteem dat alle problemen met Vista moet doen vergeten. Anderzijds bleef de negatieve berichtgeving rondom datzelfde Vista voortduren. Waar het afgelopen jaar dé doorbraak van Vista moest gaan worden, is het beeld rondom het geplaagde besturingssyteem er niet florissanter op geworden. Heel veel bedrijven wachten liever op Windows 7 voordat zij overstappen of downgraden desnoods naar XP. En de consument blijft de kat uit de boom kijken of kiest ondertussen voor een bijvoorbeeld een Mac.
500 miljoen dollar reclamegeld De introductie van Vista begin 2007 is niet geheel vlekkeloos verlopen. Niet alleen zou het besturingssyteem een half jaar eerder op de markt gebracht worden, ook de negatieve berichtgeving rond compatibiliteitsproblemen en instabiliteit deed de markt niet besluiten de overstap vanaf XP te maken.
Ook de 500 miljoen dollar aan promotiegelden die het bedrijf uit Redmond ertegenaan wierp om de lancering kracht bij te zetten leken alleen de negatieve punten uit te lichten terwijl de positieve veranderingen ten op zichte van XP onderbelicht bleven.
Netbooks slikken geen Vista
Ondanks dat Vista niet met open armen ontvangen werd, bleef de pc-markt gestaag groeien. Deze groei is voornamelijk te danken aan de nog altijd stijgende laptopverkoop, maar ook de opkomst van netbooks mag hierbij niet vergeten worden. Opvallend, want er is bijna geen netbook te koop met daarop Vista geïnstalleerd. Reden? Het besturingssysteem is te zwaar. De grafische Aero-interface vraagt minimaal 128mb videogeheugen en de algehele kernel loopt pas echt soepel met 2 gigabyte aan werkgeheugen. Voor de fabrikanten zijn dit specificaties die de huidige generatie netbooks te duur zou maken.
Bedrijven zien overstap niet zitten
De zakelijke markt heeft ondertussen besloten de overstap naar Vista uit te stellen en te wachten op Windows 7. Reden voor veel bedrijven is dat men het huidige computerpark voorzien heeft van XP en het teveel geld zou kosten om naar nu Vista over te stappen en begin 2010 naar 7. Dan liever in één keer. Bovendien moeten onervaren systeembeheerders en gebruikers ook opgeleid worden om met Vista om te gaan, wat natuurlijk ook de nodige kosten met zich meebrengt die in tijden van recessie zoveel mogelijk vermeden worden.
Of zelfs terug naar XP
Het gaat zelfs zo ver dat wordt teruggeschakeld naar XP. Afgelopen augustus schreven wij dat voornamelijk nieuwe computers van kleine bedrijven gedowngrade worden van Vista naar XP vanwege eerder genoemde onervarenheid en migratiekosten. Microsoft blijft de XP-optie - weliswaar tegen een meerprijs- ook aanbieden, maar blijft bedrijven adviseren vooral over te stappen omdat de stap naar Windows 7 straks te groot zou zijn. Zelfs de consument kiest vaak liever voor een tweedehands pc met XP in plaats van een nieuwe met Vista.
Het Mojave-experiment
Hoewel gerenommeerde onderzoeksbureaus als Garntner en Forrester over Vista spreken als 'mislukking', blijft Microsoft haar uiterste best doen om dat beeld te doen veranderen. Bekend is het Mojave-experiment wat de Redmond-gigant in juli liet plaatsvinden om de grootste sceptici van Vista te overtuigen. Vooraf moesten de deelnemers Vista een score geven. Dat was gemiddeld een 4,4. Hierna kregen ze een video van Windows Mojave te zien, zogenaamd de nieuwste telg in de Windows-familie. Enthousiast als ze zijn geraakt geven ze dit 'nieuwe' besturingssysteem een 8,5 waarop Microsoft onthulde dat het eigenlijk Vista was wat ze te zien kregen. Met het motto 'See for yourself, Now decide for yourself' probeert Microsoft de consument aan te sporen Vista toch vooral te gaan proberen.
'Het had anders gemoeten'
Voor Redmond is het vooral te hopen dat Windows 7 van meet af aan wel goed gaat scoren. Windows-chef Steven Sinofsky[/ur] trok afgelopen oktober dan ook bij de presentatie van '7' het [url="http://www.betanews.com/article/PDC_2008_Sinofsky_acknowledges_Vista_UAC_is_a_problem_Windows_7_adds_options/1225211844"]boetekleed aan wanneer het ging om Vista. 'Er is veel misgegaan, er hadden zaken anders gemoeten', gaf hij toe om daarna snel te spreken over wat er allemaal beter wordt met de nieuwste versie.
Sneller met 7
Alles wijst er nu op dat Windows 7 wordt wat Vista had moeten zijn. Beter geheugenbeheer, betere compatibiliteit, aan te passen User Account Control (UAC), betere prestaties en minder energieverbruik zijn de stokpaardjes die Microsoft inzet om 7 wel tot een doorslaand succes te maken. Vooralsnog lijkt er geen woord van die beloften gelogen. In een benchmarktest van Infoworld's Randall Kennedy komt de laatste beta van Windows 7, build 6956, aanmerkelijk sneller uit de tests dan zijn voorgangers Vista (SP1) en XP (SP3). Ook de opstarttijd van het systeem is aanmerkelijk teruggebracht, en dat is belangrijk in tijden waarin ultrasnelstartsystemen een doorbraak beleven.
Goede vooruitzichten
Over 7 wordt dan ook totnogtoe overwegend positief geschreven. De interface is beter geworden, onderdelen als de crash-troubleshooter zijn verbeterd en 'overbodige' onderdelen als Windows Movie Maker en Windows Mail zijn optioneel te downloaden. Ook werkt het netwerkbeheer beter en is de geheugen vretende SideBar vervangen door een efficiënter alternatief.
Ondanks de aanpassingen lijkt met de komst van Windows 7 vooralsnog niet écht iets nieuws onder de horizon. Grappend wordt er gerept over Vista 2.0. Aanpassingen die zijn gedaan hadden volgens velen eigenlijk al in de oorspronkelijke Vista zouden moeten zitten. Dat geeft ceo Steve Ballmer ook toe: "Windows 7 is net als Vista, alleen veel beter."
Of Windows 7 straks een goed product is lijdt geen twijfel, de vraag is alleen of de marketing van Microsoft dit ook op de consument weet over te brengen. Wat betreft de zakelijke markt hoeft er alleen gevreesd te worden voor de kredietcrisis, daarbuiten is voor de meeste bedrijven allang duidelijk dat XP in voorjaar 2010 na negen jaar trouwe dienst écht met pensioen kan.
maandag 29 december 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten